Norrköping-Linköping dag 1

Förra onsdagen satte jag och resten av min klass oss på en buss för att fara på studieresa. I den ena kursen vi läser nu ska vi genomföra ett projekt i Stor stad; just i år har vår lärare valt Den Fjärde Storstadsregionen för ändamålet, alltså Norrköping-Linköping. Sagt och gjort, utan röst men med ryslig hosta for jag mot
Norrköping!
Anledningen till att Norrköping kom till är Strömmen som rinner genom staden. Det var med hjälp av Strömmen som Norrköping industrialiserades någon gång på 1800-talet, och möjliggjorde etableringar av textilfabriker, faktiskt mitt inne i de mest centrala delarna av staden. Industrilandskapet finns kvar än idag så klart och nu är utmaningen att använda och anpassa det till dagens behov. När vi kommit fram, efter en alltför kort lunchpaus fick vi en introduktionsföreläsning av Norrköpings kommun om staden, kommunen och samarbetet med Linköping och sedan begav vi oss ut i Industrilandskapet för att titta på byggnader och strukturer.
Om jag inte minns fel är det här kårhuset för de studenter vid Linköpings Universitet som pluggar i Norrköping.
Vi gick förbi en märklig liten fotoutställning som satt på ett plank mitt i stan.
Det roligaste var skylten som sitter till vänster i bild: ”Affischering förbjuden”. Fast frågan är om det här räknas som affischering, bilderna sitter ju i tavelramar och är dessutom fastskruvade!
Söt butik.
Skvallertorget på bilden ovan är ett exempel på ”shared space”. Det innebär att det, som ni ser, inte finns några markeringar för vem som ska köra när utan alla; bilister, bussar, motorcyklister, cyklister och fotgängare, delar helt enkelt på utrymmet tillsammans.
Vi tittade på många exempel på den förnyelse som har genomförts i Industrilandskapet för att kunna använda byggnaderna till nya användningar. Många av universitetets funktioner ligger idag i de gamla industribyggnaderna.
Efter rundturen stod det klart att det än idag är Strömmen som definierar Norrköping.
Den här pollaren gav mig ett helt nytt perspektiv på omgivningen! Och det var slutet på rundturen, på kvällen gick vi ut och åt middag, men maten var så deppig (och smakade för min del ingenting) så den får ni inte se bild på!

Annonser
Det här inlägget postades i det dagliga slitet, utflykter och äventyr och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Norrköping-Linköping dag 1

  1. Ping: Efter regn kommer solsken… eller efter slit kommer ledighet |

  2. Ping: 2010 september-december |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s