Min bästa höstvecka

Det här är min bästa oktobervecka eftersom alla Nobelprisen presenteras!

Förutom själva spänningsmomentet om vem som får vad och för vad, så är det så härligt att alla dessa obskyra upptäckter och märkliga personligheter får uppmärksamhet i tidningar och radio på bästa sändningstid! Jag lär mig massa nya fakta om alla möjliga konstigheter och får genom litteraturpriset ibland tips på nya böcker att läsa.

Jag blir så glad när de som får prisen inte är regeln utan undantaget: som förra året när Elinor Ostrom fick Ekonomipriset! För det första är hon inte ekonom och dessutom är hon den första kvinnan som får priset i ekonomi. Vilket minsann var på tiden!

Däremot gjorde det mig mycket irriterad förra året när Nobels fredspris gick till Barack Obama. Inget ont mot Obama, men för tusan kära Nobels fredspris kommitté, låt honom få åstadkomma något innan ni belönar honom!

Men av alla priserna är litteraturpriset min favorit. En sak som vittnar om att det är ett prestigefyllt pris är att nomineringarna av kandidaterna till Nobelpriset hålls hemliga i 50 år. En rolig sak är att årets pristagare alltid får ett smeknamn. 2005 års litteraturpristagare Harold Pinter kallades till exempel för Harry Potter av akademiledamöterna under hela nomineringsprocessen… har jag hört.

Annonser
Det här inlägget postades i de små sakerna, höst och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Min bästa höstvecka

  1. Sandra Ajax skriver:

    50 år? Oj! Jag är (eller var, han har dött) släkt med en Nobelpristagare i fysik :) Mamma och pappa har ett foto inramat hemma när han tar emot priset. Selma Lagerlöf finns intill honom på bilden, men jag vet inte om han fick det samma år som hon fick sitt pris i litteratur.

  2. Ping: 2010 september-december |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s