öl, prat, promenad och mat

För drygt två veckor sedan var min Papa hos mig och hälsade på. Anledningen till besöket var att han äntligen skulle få sin födelsedagspresent som jag gav till honom förra året.
saturday with papa, helsingborg
Och för att kunna få den var han nämligen tvungen att komma till mig för presenten var en bryggerivisning med ölprovning på Helsingborgs bryggeri.
saturday with papa, helsingborg
Så på lördagen, efter en långsam frukost, knatade vi iväg genom stan ner till det gamla slakteriområdet där bryggeriet håller till. Det här året har de också lanserat ett koncept som heter Oxhallen. Det är som en matmarknad där du kan köpa små munsbitar att äta där eller ta med hem från en mängd olika lokala företagare och så givetvis kan du dricka Helsingborgsöl. Vi spanade in detta både före och efter turen.
saturday with papa, helsingborg
Papa och öltankarna.
saturday with papa, helsingborg
I slutet av turen satte vi oss ned på bryggeriets vind och fick provsmaka fyra sorters öl. Och jag lärde mig vad det är som gör att en öl smakar beskt (mängden malt och typ av malt) och vad som gör att en öl smakar fruktigt (mycket humle), om överjäst och underjäst öl och lite till. Det var mycket intressant!
saturday with papa, helsingborg
Fyra nyanser av brunt. Mums!
saturday with papa, helsingborg
Och från vänster till höger, både vad gäller glasen och flaskorna; en american pale ale (apa, så rolig etikett och namn på den ölen för övrigt!), en india pale ale (ipa), en lager och en pilsner (aka. gräsklipparölen).
saturday with papa, helsingborg
Två glada och lite frusna öldrickare.
saturday with papa, helsingborg
När vi kände oss nöjda med provandet fick vi varsin polett med oss ner i Oxhallen där vi kunde välja ytterligare en öl från Helsingborgs bryggeris sortiment. Jag tog en witbier, för det hade jag aldrig druckit förut, och Papa valde deras jubileumsöl som är en lager smaksatt med ingefära. Den var sjukt god! Och till det dagens andra räkmacka (vi åt en innan visningen också).
saturday with papa, helsingborg
Efter det promenerade vi tillbaka in till stan och lagom i höjd med Fahlmans hade vi blivit sötsugna och det passade ju förträffligt. Jag åt årets första semla!

När vi kom hem hade vi några timmars chill framför oss eftersom vi hade en sen middagsbokning.
saturday with papa, helsingborg
Men det gjorde inget, för den som väntar på något gott, ja ni vet… Halv nio satte vi oss ned på Pålsjö mat och bar och en dryg kvart senare stod förrätten framför oss. Den var rysligt god.
saturday with papa, helsingborg
Huvudrätten blev skreitorsk med ärtkräm och rödkål
saturday with papa, helsingborg
saturday with papa, helsingborg
och till efterrätt åt Papa pannacotta med lakrits och hallon och jag åt chokladmousse med päron, pralineglass och kolakräm. All mat var jättegod men servicen genomfördes tyvärr lite med armbågen, vilket var tråkigt. Trots det var vi mätta och belåtna när vi knallade hemåt några timmar senare och sen sov vi sjukt gott!

Det här inlägget postades i äta bör man annars dör man, påhitt, vinter. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till öl, prat, promenad och mat

  1. Ingrid skriver:

    Det är få tillfällen Overloken lämnar HQ:t. Den helgen var lökfri på så många fronter! Hihi!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s