vad jag har läst i juni

Juni sprang förbi snabbare än snabbast trots brist på sommarvärme. Och jag läste vidare.

wild by cheryl strayed
Den första boken läste jag parallellt med ”De förklädda flickorna i Kabul” och den är i sin själva kärna så otroligt långt ifrån Nordbergs bok. Det är en form av självbiografi som utspelar sig i Amerika och den handlar om en kvinna, Cheryl, som vi 26 års ålder bestämmer sig för att vandra solo längs en del av Pacific Crest Trail. Vandringsleden anses vara en av världens tuffaste och går från Mexico i söder till Kanada i norr. Vi får följa med Cheryl från de första, bokstavligen, stapplande stegen via strapatserna på vägen, möten med andra vandrare och hur hon ger sig själv tid att sortera sina tankar, tills hon med huvudet högt når sitt mål. Med berättelsen om vandringen följer också berättelsen om hur det kom sig att hon bestämde sig för att genomföra den trots att hon hade noll erfarenhet

Jag tycker verkligen om att läsa om Cheryls färd. Jag har både fnyst, skrattat, lett och gråtit till den här boken som till sist handlar om att hitta sin inre starka kärna i en värld som ibland bara bjuder på riktigt kassa upplevelser.

Boken har också blivit film, med Reese Witherspoon i huvudrollen. Jag vet inte än om jag vill se den, nu eller nånsin.
me before you by jojo moyes
Den andra boken jag läste var den här. Bland citaten på omslaget står det att den här boken är en kärlekshistoria. Det kändes verkligen inte så när jag började läsa den. Men när jag läst ut den är jag beredd att hålla med, även om jag samtidigt tycker att den också är tragik och inte bara romantik.

Huvudpersonerna är två människor som från början inte verkar ha särskilt mycket gemensamt. De ”tvingas” av olika anledningar att lära känna varandra och i slutändan inser de att de båda två har blivit påverkade av den andra. En tragisk med ändå fin historia.
code name verity by elizabeth wein
Nummer tre var den här och den var riktigt spännande! Jag gillade den verkligen.

Baserad på delar ur verkligheten handlar den om två engelska kvinnor under andra världskriget där den ena är pilot och den andra är spion. Piloten flyger till Frankrike och släpper av engelska spioner som ska hjälpa den franska motståndsrörelsen på marken. Men en dag går något fel. Vi kastas in i historien utan att veta vad som hänt tidigare, men det är tydligt att något gått rejält fel, vi vet bara inte exakt vad ännu. Allt eftersom rullas historien upp. Jag slukade verkligen boken och tycker att den känns som perfekt sommarläsning!
every day by david levithan
Bok nummer fyra var denna.
every day by david levithan
Den handlar om en person, A, som varje morgon vaknar upp i en ny kropp. Det kan verka som ett hemskt sätt att leva, men som du kan läsa ovan tycker ändå A att det är helt okej. Samtidigt vet han inget annat och han har heller aldrig berättat om det här för någon. Han ser sig som en gäst i den kropp han har för dagen och gör sitt yttersta för att inte påverka de skeenden som dagens kropp är inblandad i. Det går för det mesta bra.
every day by david levithan
Det här tyckte jag var så fint. Någon som läst boken före mig hade satt dit den här och jag tyckte att det lappen markerade var så himla bra!
every day by david levithan
Men en dag, när A är gäst i en kropp, blir han kär i den kroppens flickvän. Och det lämnar honom inte ifred. För första gången berättar han för någon om sitt tillstånd.
every day by david levithan
Och vi får en hel del poetiska funderingar kring kärlek.

Den här boken var lättläst och historien hade samtidigt ett djup som gjorde att jag verkligen verkligen tyckte om den. (Lättläst betyder verkligen inte dålig.) Den här är också en perfekt sommarbok. Läs genast!
bön för tjernobyl: krönika över framtiden av svetlana aleksijevitj
Jag läste faktiskt nästan hela den här som en femte bok i juni.
bön för tjernobyl: krönika över framtiden av svetlana aleksijevitj
Den var väldigt intressant men oerhört tragisk. Kapitelna bestod av små historier från människor som har koppling till Tjernobyl eller som till och med bodde i Tjernobyl när kärnkraftverket exploderade i april 1986. Efter att ha läst drygt hälften kände jag att det fick vara nog. Jag orkade inte läsa ut den.

Vilka böcker jag har läst tidigare månader hittar du här:
januari
februari
mars
april
maj

Annonser
Det här inlägget postades i böcker, sommar, summan av kardemumman. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till vad jag har läst i juni

  1. Ping: vad jag har läst i juli |

  2. Ping: vad jag har läst i augusti |

  3. Ping: vad jag har läst i september |

  4. Ping: vad jag har läst i oktober |

  5. Ping: vad jag har läst i november |

  6. Ping: vad jag har läst i december |

  7. Ping: boklistan: sammanfattningen av vad jag läste under 2015 |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s