November har hittills visat sig från sin absolut novembrigaste sida, så istället för att ägna den så mycket tid, tänkte jag att vi ikväll ska förflytta oss till en lördag i mitten av oktober när jag var i Stockholm över helgen. Ni minns kanske att jag kom upp redan på fredagen, för whiskyprovning och middag? Nu är det alltså dax för dag nummer två.
Den började med världens finaste höstfärger utanför fönstret
och världens godaste frukost med nybakade scones och allt som är gott; ägg, pålägg, ost, frukt, turkisk yoghurt och marmelad.
Eftersom vi skulle ha kräftskiva på kvällen gick hela dagen åt till förberedelser, och lite shopping, inför det. Innan vi började fixa det sista åt vi en snabb lunch i form av pizza.
Och sen styrde vi upp Ingrids lägenhet med lampor, kulörta lyktor och allehanda kräftattiraljer.
Ingrid styrde fördrinkar
och sen satt vi alla runt bordet.
Emelie hade som vanligt ansvar för att krydda snapsen. I år var den gjord efter ett tema som vi skulle gissa när vi hade smakat båda två. Den första var ljust ljust rosa i färgen och smakade lakrits/anis. Markus knäckte att den var gjord av de runda mjuka godisbitarna med små små rosa prickar runtom, som finns med i en påse engelsk konfekt. Här började jag ana vad temat skulle vara men fick snabbt veta att jag inte fick gissa innan jag smakat nummer två.
När vi sjungt lite till och ätit lite till var det så dax för snaps nummer två. Den var mörkt brun i färgen och smakade, enligt mig, väldigt tydligt av bergamott, varpå jag gissade att den smaksatts med earl grey. Och då stod det klart för oss alla att kvällens snapstema alltså var England! Så himla roligt att få gissa, och bra jobbat med kryddningen av snapsen, Emelie!
Förutom att sjunga och dricka snaps åt vi allt det här goda. Västerbottenostpaj som Sofia och Christian gjort, sallad från Maria och Markus (som även såg till att ta med våra sånghäften som i år uppdaterats med en ny visa, som var megalång men rolig!), vridna baguetter som Linnea och Jerk fixat, goda ostar som Gunnar ordnat, kräftor från Ingrids frys och ej att förglömma fyra sorters aioli som Sofia mycket noga valt ut.
Middagen fortsatte så klart länge och de flesta fotona jag har är på de här tre glada som jag satt mitt emot. Det absolut bästa med mitt kräftskivegäng är att alla gillar att sjunga och att vi också verkligen gör det. Vad du sen väljer att dricka till, snaps eller ej, det spelar faktiskt mindre roll.
När vi var mätta var det dax att plocka undan. Här gissar jag att Ingrid och Sofia diskuterar vilken aioli som var bäst.
Ingrids största bidrag till kräftskivan var att vi kunde vara hos henne men tillsammans ordnade också hon och jag kvällens efterrätt. En kaka gjord på riven palsternacka med en frosting baserad på sötpotatis. Den smakade inte alls sött, men var ganska god ändå. Lite som en morotskaka, fast med helt andra smaker.
Det är ju rätt sent att ha kräftskiva i oktober, men det har aldrig hindrat oss, och numera är vi ganska skillade eftersom vi ser till att handla de viktigaste dekorationerna redan i augusti (eller efteråt när de reas ut…)
Efter middagen var det fritt fram att hänga var en ville
men de flesta av oss satt kvar runt bordet och sjöng ännu mer.
Fast snart tog dansen över.
Och vi tillverkade nya hattar av dekorationerna.
Det öppnar ändå för helt nya möjligheter!
Och dansen fortsatte så klart eftersom vi gjort en megabra spellista så att det var helt omöjligt att stå still.
När klockan slagit ett bestämde vi oss för att gå ut och dansa järnet på Golden hits tills de stängde.
Men först en sista gruppbild! Kameran fick stanna hemma resten av natten, så några fler bilder finns inte. Tack allihopa för ännu en lyckad kräftskiva!
Det här var också de sista bilderna från Stockholms-helgen. På söndagen sov, åt och packade jag mest och sen tog jag tåget hemåt igen och så var helgen slut!
Läs också:
Special snaps, västerbottenostpaj, sång och så en och annan kräfta
the cray fish party #kräftanunderhatten13
Härligt med kräftskiva! :)
Ja! Det var det verkligen :)
November har verkligen (!!) varit novemberig. Men Oktober såg härlig och festlig (!) ut.
ja! det stämmer verkligen det du skriver!
Pingback: lördag i stockholm: andra-frukost på robin delselius bageri och häng med mini-kärntruppen |
Pingback: årets kräftskiva med kräftan under hatten-gänget |