lördag i stockholm: kräftskivan kräftan under hatten 2016

November har hittills visat sig från sin absolut novembrigaste sida, så istället för att ägna den så mycket tid, tänkte jag att vi ikväll ska förflytta oss till en lördag i mitten av oktober när jag var i Stockholm över helgen. Ni minns kanske att jag kom upp redan på fredagen, för whiskyprovning och middag? Nu är det alltså dax för dag nummer två.
saturday, stockholm
Den började med världens finaste höstfärger utanför fönstret
saturday, stockholm
och världens godaste frukost med nybakade scones och allt som är gott; ägg, pålägg, ost, frukt, turkisk yoghurt och marmelad.
saturday, stockholm
Eftersom vi skulle ha kräftskiva på kvällen gick hela dagen åt till förberedelser, och lite shopping, inför det. Innan vi började fixa det sista åt vi en snabb lunch i form av pizza.
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
Och sen styrde vi upp Ingrids lägenhet med lampor, kulörta lyktor och allehanda kräftattiraljer.
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
Ingrid styrde fördrinkar
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
och sen satt vi alla runt bordet.

Emelie hade som vanligt ansvar för att krydda snapsen. I år var den gjord efter ett tema som vi skulle gissa när vi hade smakat båda två. Den första var ljust ljust rosa i färgen och smakade lakrits/anis. Markus knäckte att den var gjord av de runda mjuka godisbitarna med små små rosa prickar runtom, som finns med i en påse engelsk konfekt. Här började jag ana vad temat skulle vara men fick snabbt veta att jag inte fick gissa innan jag smakat nummer två.

När vi sjungt lite till och ätit lite till var det så dax för snaps nummer två. Den var mörkt brun i färgen och smakade, enligt mig, väldigt tydligt av bergamott, varpå jag gissade att den smaksatts med earl grey. Och då stod det klart för oss alla att kvällens snapstema alltså var England! Så himla roligt att få gissa, och bra jobbat med kryddningen av snapsen, Emelie!
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
Förutom att sjunga och dricka snaps åt vi allt det här goda. Västerbottenostpaj som Sofia och Christian gjort, sallad från Maria och Markus (som även såg till att ta med våra sånghäften som i år uppdaterats med en ny visa, som var megalång men rolig!), vridna baguetter som Linnea och Jerk fixat, goda ostar som Gunnar ordnat, kräftor från Ingrids frys och ej att förglömma fyra sorters aioli som Sofia mycket noga valt ut.
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
Middagen fortsatte så klart länge och de flesta fotona jag har är på de här tre glada som jag satt mitt emot. Det absolut bästa med mitt kräftskivegäng är att alla gillar att sjunga och att vi också verkligen gör det. Vad du sen väljer att dricka till, snaps eller ej, det spelar faktiskt mindre roll.
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
När vi var mätta var det dax att plocka undan. Här gissar jag att Ingrid och Sofia diskuterar vilken aioli som var bäst.
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
Ingrids största bidrag till kräftskivan var att vi kunde vara hos henne men tillsammans ordnade också hon och jag kvällens efterrätt. En kaka gjord på riven palsternacka med en frosting baserad på sötpotatis. Den smakade inte alls sött, men var ganska god ändå. Lite som en morotskaka, fast med helt andra smaker.
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
Det är ju rätt sent att ha kräftskiva i oktober, men det har aldrig hindrat oss, och numera är vi ganska skillade eftersom vi ser till att handla de viktigaste dekorationerna redan i augusti (eller efteråt när de reas ut…)
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
Efter middagen var det fritt fram att hänga var en ville
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
men de flesta av oss satt kvar runt bordet och sjöng ännu mer.
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
Fast snart tog dansen över.
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
Och vi tillverkade nya hattar av dekorationerna.
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
Det öppnar ändå för helt nya möjligheter!
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
Och dansen fortsatte så klart eftersom vi gjort en megabra spellista så att det var helt omöjligt att stå still.
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
När klockan slagit ett bestämde vi oss för att gå ut och dansa järnet på Golden hits tills de stängde.
saturday, cray fish party, kräftan under hatten, stockholm
Men först en sista gruppbild! Kameran fick stanna hemma resten av natten, så några fler bilder finns inte. Tack allihopa för ännu en lyckad kräftskiva!

Det här var också de sista bilderna från Stockholms-helgen. På söndagen sov, åt och packade jag mest och sen tog jag tåget hemåt igen och så var helgen slut!

Läs också:
Special snaps, västerbottenostpaj, sång och så en och annan kräfta
the cray fish party #kräftanunderhatten13

Det här inlägget postades i äta bör man annars dör man, höst, påhitt, utflykter och äventyr. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till lördag i stockholm: kräftskivan kräftan under hatten 2016

  1. Ida skriver:

    Härligt med kräftskiva! :)

  2. christin skriver:

    November har verkligen (!!) varit novemberig. Men Oktober såg härlig och festlig (!) ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s