sommarböckerna, del 1

Ni minns kanske att jag listade vilka böcker jag ville läsa i sommar? Eller, om ni glömt bort det, kan ni läsa allt om det här.

Men om du minns, eller har friskat upp minnet nu, är kanske följande en rimlig fråga att ställa till mig:
”Men hur går det med sommarläsandet då?”
”Jo tack”, svarar jag. ”Det går ganska bra. Tre böcker har jag hunnit läsa ut.”

Så här kommer tre mini-recensioner!
tell the wolves i'm home by carol rifka brunt
Tell the Wolves I’m Home
Boken handlar om 14-åriga June som tycker att den enda som någonsin förstått henne är hennes morbror Finn. Tillsammans har de skapat en miljö där June känner att hon kan vara sig själv. Så när Finn dör, alldeles för ung, i en mystisk sjukdom som Junes mamma inte vill prata om ställer det Junes värld på ända. Men Finns död gör också att June lär känna Toby, en man som hon första gången ser utanför kyrkan på Finns begravning. Deras umgänge, trevande till en början, får June att inse att det inte bara är hon som saknar Finn. Deras vänskap får också  June att ifrågasätta det hon tror att hon vet om Finn, sin familj och sig själv.

Det här är en känslofull och gripande bok om att vara ung och känna sig förvirrad, om kärlek som förlorats och som hittats. Jag tyckte om personporträtten och de fint beskrivna miljöerna. Läs den här om du vill ha en tonårings perspektiv på en historia om sorg och kärlek och den märkliga vuxenvärlden.

en bön för de stulna av jennifer clement
En bön för de stulna
Ladydi Garcia Martínez bor på den mexikanska landsbygden, på en kulle, som är omgärdad av knarkkarteller och opiumfält, illegal invandring och ett polisväsende som inte går att lita på. Livet är hårt för henne och de andra flickorna i byn. Deras mammor är hårdhudade men livrädda och papporna har rymt. Flickorna måste ständigt vara på sin vakt eftersom hotet om kidnappning ständigt hänger över dem. Och en dag händer det. En bil med knarkkartellens män stannar till i byn och tar den vackraste flickan med sig. Ladydis berättelse är inspirerad av en verklighet som gäller för många flickor och kvinnors i dagens Mexiko men som inte många känner till. Det är en värld där flickor försöker likna pojkar och där alla mammor önskar att deras flickor ska födas fula.

Den här boken grep mig. Den är vass och rak och brutal och det kändes ännu värre när jag en bit in i den insåg att den är baserad på verkliga händelser. Jag mår illa när jag tänker på hur livsvillkoren för kvinnor och flickor på andra platser i världen ser ut. Just därför är den här boken viktig, för att synliggöra det.

min europeiska familj de senaste 54 000 åren av karin bojs
Min europeiska familj de senaste 54 000 åren
Boken berättar historien om hur människorna spred sig över världen. Tack vare DNA-teknik har Bojs kunnat visa hur olika människor har spritt sig till olika delar av Europa. Det är kort och gott släktforskning som görs genom att följa vårt eget DNA. Om DNA-tekniken tidigare mest varit känd för att revolutionera kriminalteknikers arbete, har den på senare år också börjat bidra med ny kunskap om arkeologi och historia. Genom att läsa studier, intervjua forskare och resa runt till ett tiotal länder visar Bojs hur DNA-trådarna knyter ihop oss med varandra. Någonstans, någon gång levde vår senaste gemensamma förmoder och förfader.

Jag fick lätt svindel när jag läste den här boken. Den går igenom Europas historia, de senaste 54 000 åren, på ett sätt som jag aldrig varit med om förut. Jag får nya perspektiv och ny förståelse för min historia och det gör mig så jäkla glad. Den största behållningen är att boken är noggrann och pedagogisk. En stor läsupplevelse!

Annonser
Det här inlägget postades i böcker, sommar, summan av kardemumman. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till sommarböckerna, del 1

  1. Ida skriver:

    Vill läsa Min europeiska familj! Kanske kan jag få låna den?

    • Malin skriver:

      Det hade du gärna fått göra, men jag i min tur har lånat den av familjen, och tyvärr redan lämnat tillbaka den! Sofia kanske har den?

  2. Ping: sommarböckerna, del 2 |

  3. Ping: boklistan: vad jag läste 2017 |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s