fredag! + tre filmtips

God morgon! Det är fredag. Den första fredagen efter den första arbetsveckan efter semestern. Wieho! Det känns gött med helg och trots det har veckan varken känts tung eller lång. En ynnest! Hur ofta händer det att jag känner så? Det är roligt att vara tillbaka på jobbet och det har varit roligt att ha semester. Jag vilar i den känslan idag.

Men, eftersom det är fredag, och på fredagskvällar är det skönt att ta det lugnt, och då kanske du vill göra det med en film? Ja! Därför kommer här tre tips på filmer som jag såg på flyget på vägen hem från Japan. Alla tre funkar fint en fredagskväll!

A United Kingdom
Filmen är baserad på verkliga händelser. Den handlar om kung Seretse Khama av Botswana och hur hans kärleksfulla, men kontroversiella äktenskap med en vit brittisk kvinna, Ruth Williams, skapade diplomatiskt och politiskt kaos och oordning i hans hemland.

Jag är svag för filmer där de pratar engelska med brittisk accent, har snygg dekor och historien är hjärtknipande och hoppingivande på samma gång. Den här filmen har alla de elementen.

The Imitation Game
Filmen handlar om matematikern Alan Turing som under andra världskriget knäcker koden till tyskarnas Enigmamaskin. Många år efter kriget anklagas Turing för oanständighet och döms för homosexualitet. Eftersom i princip ingen, vid den tidpunkten, visste vad Turing gjort under kriget är det väldigt få som inser att de har dömt en krigshjälte och en av de främsta pionjärerna av moderna datorns utveckling.

Den här filmen var smart berättad och väldigt upprivande. Å ena sidan berättar den en triumferande historia om hur Turing och hans team hade del i att andra världskriget tog slut. Å andra sidan är det en personlig tragedi eftersom Turing aldrig kände att han fick vara sig själv. Se den!

Skönheten och Odjuret
Skönheten och Odjuret var den första Disneyfilmen jag fick på VHS. Den är en stor del av min uppväxt och jag har alltid älskat scenen när Belle får biblioteket allra mest. Därför var jag så klart tvungen att se spelfilmsversionen! I grunden är det en saga om ett monster till prins och den unga kvinna som sakta blir kär i honom.

Det var en fröjd att återse historien! De har valt så bra skådespelare till de olika rollerna, Gaston är på pricken, likaså Mrs. Potts och Lumière. Och trots att det gått mer än tjugo år sedan jag såg den sist kunde jag fortfarande sjunga med.

Detta inlägg publicerades i favoriter, film och tv-serier, sommar. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till fredag! + tre filmtips

  1. Vicky skriver:

    inte sett nån av dom här faktiskt. hade för mig att skönheten & odjuret inte var så bra, men nu blir jag sugen!

    • Malin skriver:

      vad kul! ja, alltså, ibland fick jag ju blunda, för den är ju ändå ganska stereotyp, men jag gillar den ändå. kanske mest av nostalgiska skäl…

  2. Pingback: årstidslistan: sommar |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s