min resa till japan: tisdag på resande fot + onsdag i utsunomiya

I början av augusti gav jag mig ut på en av de häftigaste resorna jag gjort. Jag åkte till Japan! Under hela resan skrev jag dagbok för att det kändes viktigt att komma ihåg detaljer och namn på grejer. Och jag visste att mitt minne skulle svika mig om jag inte skrev ner det. Delar av de dagboksanteckningarna blir nu de blogginlägg om resan jag planerar att visa för er.

Vi börjar där många resor börjar. På en flygplats. På vägen dit skriver jag: Det spelar ingen roll hur många gånger jag åker över Öresundsbron. Det är lika magiskt varje gång. Särskilt på morgonen. Med det skira ljuset och molnslöjorna som inte riktigt lättat än. 
tuesday, at copenhagen airport, copenhagen, denmarktuesday, view from the airplane over the öresund bridge, leaving for charles de gaulle, paris
Jag är klarvaken när jag kommer fram. Och tur är väl det för här ska det checkas in och ätas andrafrukost. Vid tio på förmiddagen lyfter vi mot Paris, och jag vinkar hej då till Öresundsbron och Sverige från min plats.
tuesday, charles de gaulle in the rain, paris, frencetuesday, me at the charles de gaulle, paris, before boarding the plane to narita, tokyo, japan
Paris och Charles de Gaulle välkomnar mig med regn. Fast jag hinner knappt märka det eftersom jag har en förhållandevis kort transfertid. Min inre stress blir inte bättre av att det visar sig att jag förväntas vara vid min nya gate, i en annan terminal, för ombordstigning redan 50 minuter innan avgång! Allt går som tur väl bra. Jag hinner till och med köpa en macka.

På flyget skriver jag: Jag var så nervös när jag skulle börja den här resan. Nu är vi någonstans ovanför Ryssland, vid Arkangelsk tror jag, och jag känner mig lugn och tillfreds. Jag sitter bredvid en ung tjej som bor i Paris men är på väg till Japan och Tokyo för att hälsa på släktingar på sin mammas sida. Hon pratar engelska med mig, franska med kabinpersonalen, hon kan japanska och håller på att lära sig spanska. En trevligare stolsgranne hade jag inte kunnat få! 

Nu väntar mig så där 12 timmars resa i luften. Det är tisdag men när jag kommer fram är det onsdag.

Jag fryser när jag vaknar på planet. Det känns liksom rått fastän vi är 10 000 meter upp i luften, inomhus. När jag går av flygplanet och ut i tarmen som ska ta mig in i flygplatsterminalen, är det som att gå från ett kylskåp rakt in i en ångbastu. På två sekunder. Plötsligt är jag varm. Helt genomvarm. Min fleece känns överflödig efter bara några steg. Plötsligt är jag svettig på ställen jag bara blir svettig på när jag tränar. Sådan här svettighet finns inte i Sverige.
wednesday, at narita airport, waiting for the bus for utsunomiya, japanwednesday, view from the bus from narita airport to utsunomiya, japan
Från flygplatsen ska jag ta mig till Utsunomiya där Johanna och Kai bor. Men innan det ska jag lösa in min internet-köpta biljett mot ett tågkort och köpa bussbiljett. Det är tyst och lugnt i ankomsthallen, inte alls ett myllrande av människor (vilket jag kanske väntat mig), och det tar ett litet tag innan jag hittar rätt. Och när jag kommer dit är det kö. I Japan tas köande på största allvar. Jag hinner bli lite stressvettig men hinner göra det jag ska innan första bussen går.

Jag får en aha-upplevelse vid busshållplatsen:r jag ska kliva på bussen till Utsunomiya slår det mig. Det är vänstertrafik här!   

När vi kört en bit dyker det upp en ofantligt hög buddhastaty utanför bussfönstret. Jag bara gapar. Himlen är blå med några små ulliga moln på. Solen gassar. Och plötsligt slår det mig att nu är jag verkligen i Japan. 
wednesday, utsunomiya, japan
Johanna mötte mig vid busstationen och sen dess har jag svettats, skriver jag i mina anteckningar. Vi går först hem för att lämna min väska. Jag vågar knappt sätta mig ned för att jag är trött och nästan illamående.
wednesday, utsunomiya, japan
wednesday, utsunomiya, japan
Så vi går genast ut igen för att äta lunch. Och sushi känns givet! Vi går till en sushirestaurang där vi kan sitta vid baren och se på när kockarna jobbar. Jag känner mig helt överväldigad över att vara på plats.
wednesday, utsunomiya, japan
När vi ätit frågar Johanna vad jag vill göra nu och även fast kroppen är trött, huvudet dunkar lätt och jag känner mig ganska ofräsch efter en natt på ett flygplan, så tycker jag att Johanna ska visa mig Utsunomiya. Det är uppåt 35 grader varmt och jag är klibbig över hela kroppen, men trots detta väldigt glad.
wednesday, utsunomiya, japan
wednesday, utsunomiya, japan
wednesday, utsunomiya, japan
Vi besöker Utsunomiyas största helgedom, Futarasan shrine. Johanna tar sin roll som guide på största allvar och förklarar noga för mig vad en sådan helgedom innebär. Jag minns dessvärre inte ett enda ord för min hjärna har slutat samarbeta. Jetlaggen och mitt första möte cikadorna, det djur som ska komma att utgöra bakgrundsljud till resan, gör det svårt att tänka.
wednesday, utsunomiya, japan
Regnperioden ska vara slut, men jag får veta att det de senaste veckorna trots det, har kommit ganska många regnskurar. Och det kommer en när vi besöker templet. På nolltid går vädret från varmt och fuktigt till regnigt och ännu mer fuktigt, men det blir ändå, på något märkligt vis, lite svalare i luften just då.
wednesday, utsunomiya, japan
När regnet slutat, lika snabbt som det började, går vi till Tochigi Prefecture Building, det vill säga, prefekturen Tochigis kontor, och tittar på utsikten från översta våningen.
wednesday, utsunomiya, japan
wednesday, utsunomiya, japan
Det ska senare visa sig att den här dagen är den med mest klart väder. Jag gillar att åka upp och titta på en stad på håll för att få en liten chans att förstå hur stor den är. Det hjälper mig på något vis när jag är där nere på backen bland alla byggnader.

När jag ser bilderna nu i efterhand, inser jag att det som inte går att fånga på bild, är den konstanta hettan. Och hur kvavt det kändes. Jag kan fortfarande få en förnimmelse av hur tungt det kändes i bröstet när jag andades. Det var som att bröstkorgen vägde ett ton och varje andetag krävde sin kraftansträngning. För att klara sightseeingen har alltså Johanna och jag, som jag skriver i mina anteckningar på kvällen, hoppat ut och in i diverse köpcentrum och affärer för att svalka oss i deras luftkonditionering, under eftermiddagen.
wednesday, utsunomiya, japan
Jag skriver också: Vi avslutade sightseeingen med en sockrig fika på Starbucks. Jag drack en seasonal beverage; key lime pie frappuccino utan pie. Massa socker och massa grädde. Det gav mig en välbehövlig kick. Jag har ansträngt mig till det yttersta för att inte somna och lyckats! 
wednesday, utsunomiya, japan
När vi promenerar hemåt har det börjat skymma. Jag fascineras av spindelnätet av elledningar som finns överallt.
wednesday, utsunomiya, japan
Senare på kvällen funderar jag över första dagen: Jetlaggen, och framförallt tröttheten, har fått min kropp att må så dåligt idag. Den har haft huvudvärk som vägrat släppa hur mycket vatten jag än druckit. Den har krävt sömn och det har jag nekat den. Istället har den fått promenera, äta godis och annat sött, riktig mat, druckit vatten och tvingats hålla sig vaken. 
wednesday, utsunomiya, japan
När Kai kommit hem från jobbet lagar Johanna middag, stekt ris, till oss och jag är så fruktansvärt nära att somna i väntan på maten. Så oerhört nära att jag inte kan sitta still. Jag lyckas än en gång hålla mig vaken, delvis genom att tänka att nu är det inte länge till! Det sista jag skriver den dagen är: Nu svettas jag inte längre för Johanna och Kai har luftkonditionering hemma. Klockan är 22:12 och snart ska jag nog sova. I morgon ska vi på utflykt!

Annonser
Det här inlägget postades i sommar, utflykter och äventyr. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till min resa till japan: tisdag på resande fot + onsdag i utsunomiya

  1. Ping: min resa till japan: torsdag i nikko med shinkyo bridge, de tre aporna, kakigori och en pampig imperial villa |

  2. Ping: min resa till japan: fredag i kamakura med tempel, den stora buddhan och havet |

  3. Ping: min resa till japan: lördag i utsunomiya med utsunomiya castle ruins park och takfest med fyrverkerier |

  4. Ping: min resa till japan: söndag i utsunomiya med sushi, shabu-shabu och regn |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s