bokbönorna diskuterar de kommer drunkna i sina mödrars tårar av johannes anyuru

Förra veckan hade vi äntligen träff med min bokklubb, Bokbönorna. Jag skriver äntligen för jag har varit så grymt sugen på att diskutera boken vi läst. När den röstades fram som den här omgångens bok var vi alla lika peppade. Förväntningarna var därför minst sagt höga! Vi läste De kommer drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru. Den bok som nu häromdagen fick årets Augustpris i den skönlitterära klassen.

Boken handlar om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek och om terrorns och fascismens teater. En mörk vinterkväll kliver tre personer som svär sin trohet till Daesh in på en bokhandel. Där framträder en kontroversiell konstnär, men framträdandet avbryts av ett pistolskott, och alla i bokhandeln tas som gisslan. En av de tre personerna, vars uppgift är att filma och livesända det som händer i bokhandeln, bär på en hemlighet och plötsligt viskar hon till en av de andra ”Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.”.

Drygt två år senare besöker en författare kvinnan på den rättspsykiatriska klink där hon befinner sig. Hon har läst hans böcker och författaren får en trave papper där hon har skrivit en sällsam historia. Hon menar att hon kommer från framtiden.
thursday, meeting with bokbönorna at elin's, helsingborg
Den här gången gick vi varvet runt och satte betyg först, innan vi började diskutera. Vi blev inspirerade till att göra det när vi var i Malmö på bokklubbsträff och fick höra andra bokklubbar som gjorde så. Tidigare har vi alltid satt betyget sist. Den här gången ville vi se om vi ändrade våra betyg efter vår diskussion eller om vi höll fast vid vårt första intryck. Vi brukar nämligen alltid vara överens om att boken lyfter i och med vår diskussion. Vi satte fyror och femmor (på en femgradig skala) och redan det skvallrade om att vi alla haft en läsupplevelse utöver det vanliga.

Och, vad jag ska jag säga? Den här boken golvade mig totalt! Anyuru lyckas berätta en grym och klurig historia som samtidigt är oerhört aktuell och samhällskritisk. Det går att dra paralleller till verkligheten på många olika sätt, till terrordåd, platser, personer och retorik. Det är verkligen ingen munter läsning men det präntar in i mig att dagens samhälle kräver att du använder din tankeförmåga.
de kommer att drunkna i sina mödrars tårar av johannes anyuru
Det märks tydligt att Anyuru också är poet vilket gör att språket är magiskt att läsa. Han beskriver hemska förhållanden med vackra ord.
de kommer att drunkna i sina mödrars tårar av johannes anyuru
När jag läste upp det här stycket sa IdaMen det här beskriver ju hela boken!” Och det gör det verkligen.

Jag kan inte nog rekommendera den här boken. Läs den! Och diskutera den gärna med någon efteråt. Den tåls att tänka på! Jag gör det fortfarande.
de kommer att drunkna i sina mödrars tårar av johannes anyuru
Så, till betyget då, som inte förvånade någon av oss.
Jag gav boken ★★★★★ (5 av 5)
Och snittbetyget för Bokbönorna blev ★★★★★ (5 av 5)
De som först satte en fyra, innan vår diskussion, satte en femma efteråt. Jag satte en femma från början och höll fast vid den. Det här gör att Anyurus bok har fått det högsta betyget i Bokbönornas historia.

Andra böcker som fått högt betyg av oss är Ett liv för lite av Kristofer Ahlström och De polyglotta älskarna av Lina Wolff.


Vår förra bokklubbsträff kan du läsa om här:
Bokbönorna diskuterar Efter ekot av Olivia Bergdahl

Detta inlägg publicerades i böcker, favoriter, höst. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till bokbönorna diskuterar de kommer drunkna i sina mödrars tårar av johannes anyuru

  1. Pingback: bokbönorna diskuterar just nu är jag här av isabelle ståhl |

  2. Pingback: boklistan: vad jag läste 2017 |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s