boktips: norra latin av sara bergmark elfgren

Idag blir det boktips! Jag följer Sara Bergmark Elfgreninstagram och ända sedan det stod klart att hon skriver på en ny bok har jag längtat. När jag fick veta när den skulle släppas lämnade jag in den som inköpsförslag till mitt bibliotek. Och en dryg månad efter att den hade släppts, i slutet av november, kunde jag gå och hämta den.

Men egentligen har jag väntat ännu längre på den här boken. Eller på en ny bok i den här genren, som Bergmark Elfgren kallar för, diskbänksfantasy. Jag vet inte var uttrycket kommer ifrån från början, men jag gissar att det var hon och Mats Strandberg som myntade begreppet när de skrev Engelsfors-trilogin. Och det är sen jag läste den sista delen, Nyckeln, i Engelsfors-trilogin som jag har väntat, längtat och hoppats på en ny bok i samma stil.

Och! Nu finns det äntligen en! Spoiler alert: Jag blev inte besviken. Mina förväntningar infriades! Hurra! Okej, till själva boken, Norra Latin.
norra latin av sara bergmark elfgren
Boken handlar om Tamar som drömmer om att bli skådespelerska. Hennes dröm är så stark att hon flyttar från Östersund till Stockholm för att börja på teaterlinjen på gymnasiet Norra Latin. Där träffar hon en regnig dag i augusti Clea som praktiskt taget vuxit upp på teatrar och filminspelningar. De går i samma klass men lever helt olika liv. Tamar har lämnat sin familj och bor i en helt ny stad. Clea har bott i Stockholm hela sitt liv och har en självklar plats i klassen och på skolan.

Men den anrika byggnaden, Norra Latin, (som faktiskt finns på riktigt!) döljer många hemligheter. Det sägs att en tragedi inträffat under en teaterföreställning i aulan på skolan när den under 1940-talet var pojkläroverk. Men, vad är egentligen sanning och vad är myt? Och vad, eller vem, är det som finns i skuggorna på Norra Latin?
norra latin av sara bergmark elfgren
Det jag gillar allra bäst med den här boken är hur väl karaktärerna är beskrivna. Hur levande och trovärdiga de känns. Det är också något jag minns att jag gillade med Engelsfors-trilogin. I den här boken blir karaktärerna ännu tydligare eftersom Tamar och Clea turas om att i egna kapitel berätta historien från sina perspektiv. Ibland överlappar de, ibland inte. Det gör att storyn känns än mer trovärdig. Bergmark Elfgren är också väldigt skicklig på att ge de här två personerna egna och tydliga röster. Det går inte att ta miste på att det är två olika personer. Författaren har med fingertoppskänsla tecknat ett väldigt fint persongalleri, inte bara när det gäller huvudpersonerna, utan det gäller för alla jag stöter på i boken.

Även om jag  tycker att den här boken främst faller inom genren diskbänksfantasy, har den också vissa drag av skräck, vilket också framgått när jag läst om boken. Och för mig, som inte gillar skräck överhuvudtaget, kändes delar av boken ganska läskig att läsa. Att jag dessutom läste den i mörkaste november gjorde nog inte saken bättre. Så jag läste den helt enkelt på morgonen och på dagen. För även om det finns ett visst skräckinslag i den, är historien så drivande att jag bara var tvungen att läsa vidare! Jag ville förtvivlat gärna veta vad som skulle hända. För det är spännande från första sidan! Det är också mycket som är mystiskt och som får vara det ganska länge. Jag är lika ovetande som bokens huvudpersoner och det funkar riktigt bra i den här historien.

Om du gillar att läsa böcker om en verklighet som nästan är som vår (men bara nästan) och där bokens personer är väl beskrivna, då ska du läsa den här! Den är perfekt för sträckläsning och alltså perfekt för julhelgen.


Jag har bloggat om de två första delarna i Engelsfors-trilogin.
Kolla här:
Cirkeln
Eld

Fler boktips hittar du i min kategori böcker.

Annonser
Det här inlägget postades i böcker, vinter. Bokmärk permalänken.

En kommentar till boktips: norra latin av sara bergmark elfgren

  1. Ping: boklistan: vad jag läste 2017 |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s