födelsedagsfika och födelsedagsmiddag

För ungefär två veckor sedan firade jag min födelsedag. Själva dagen inföll en tisdag så jag passade på att bjuda in till fika lördagen före istället!
saturday, my birthdayfika, birthday celebration, helsingborg
Så i mitten av januari, strax efter kl 14, stod mina systrar i mitt kök redo att hjälpa till.
saturday, my birthdayfika, birthday celebration, helsingborg
När vi hjälpts åt att dra isär bordet och lägga i iläggskivorna klev Karin in i rollen som fotograf. Det betyder att jag hittade den här fina selfien i kameran efteråt <3
saturday, my birthdayfika, birthday celebration, helsingborg
Vi hjälptes åt att duka, lägga upp kakor och ställa ut blommor. Ingrid var en stjärna och fixade kaffet och hällde det på termos.
saturday, my birthdayfika, birthday celebration, helsingborg
Ljusstakar och assietter och skedar åkte också fram på bordet. Jag hade hittat riktigt somriga servetter i affären och det är roligt att ha när en fyller år i januari!
saturday, my birthdayfika, birthday celebration, helsingborg
Karin plåtade utsikten från min plats vid bordet.
saturday, my birthdayfika, birthday celebration, helsingborg
Och jag monterade ihop pavlovatårtan. Pepparmyntan på toppen var the final touch!
saturday, my birthdayfika, birthday celebration, helsingborg
Den blev så mycket bättre än vad jag vågade hoppas så här känner jag mig väldigt väldigt nöjd. Till nästa gång har jag lärt mig att jag inte ska lägga på grädden och bären för tidigt för då blir marängen mjuk innan en hinner äta den. Och vi skulle äta lite annat innan det var dax för tårtan.
saturday, my birthdayfika, birthday celebration, helsingborg
Alldeles lagom till att sista fixet var klart kom mina gäster och intog sina platser vid bordet.
saturday, my birthdayfika, birthday celebration, helsingborg
Det är en alldeles speciell känsla att samla sin familj, släkt och vänner runt samma bord och veta att alla är där för att du har bjudit in dem. Mitt hjärta värms fortfarande av det.
saturday, my birthdayfika, birthday celebration, helsingborg
Här ska de strax sjunga så fint för mig men jag envisas med att fota tårtan. (Ränderna går inte ur, även om min kamera just nu är lite trött.) Medan vi åt kakor och tårta, drack te och kaffe, hann vi också prata allas käkar ur led. Samtalsämnena spände från böcker och bokklubbar, filmer och tv-serier, där den mest relevanta frågan om de en inte sett var ”går det att sova efteråt när en kollat på den?”, till våra vardagssysslor, pensionssparande och hur arbetsgivare tar hand om sina arbetstagare förr och idag.

När mina gäster börjat röra sig hemåt och jag fått hjälp med bordet (det här att inte kunna lägga i och ta ur iläggsskivorna själv är verkligen det enda negativa med mitt älskade matbord) var det dax för snabb undanplockning i köket. Efter det fräschade jag till mig för nu var det tid för nästa del av födelsedagsfirandet! Mina föräldrar och mina systrar hade nämligen bokat bord på restaurang Bonasera där vi skulle äta middag tillsammans.
saturday, birthday dinner, bonasera, helsingborg
Vi valde deras meny med 7 små rätter och sen var det bara att luta sig tillbaka för varje rätt var en överraskning. Mycket kul! Det första som kom in var de här chipsen med skaldjursröra. Nomnom!
saturday, birthday dinner, bonasera, helsingborg
Och så den här carpaccion med koriander, rättika och någon sorts majonäs. Den gillade jag verkligen!
saturday, birthday dinner, bonasera, helsingborg
Nästa rätt var en jordärtsskockssoppa med hummerkrisp. Maten hade visst havstema i början och så även vårt samtal. Ingrid berättade om en utställning om Titanic som hon varit på i Malmö under veckan som gått. Alla var idel öra eftersom det var så spännande att höra! Titanic är fortfarande en av mina favoritfilmer, och jag har sett den fler gånger än jag vågar säga, så att få höra om utställningen var guld!
saturday, birthday dinner, bonasera, helsingborg
Matkavalkaden fortsatte med de här potatiskroketterna som låg på en såsbädd och täcktes av fint hyvlad parmesan.
saturday, birthday dinner, bonasera, helsingborg
Sedan fick vi syrliga kålsaker med dijonsås.
saturday, birthday dinner, bonasera, helsingborg
Och de sista rätterna, the grand finale som vår servitris sa, var den här flapjacken med rostad och syrad blomkål. Köttet riktigt smälte i munnen och blomkålen var perfekt syrlig och krispig på samma gång.
saturday, birthday dinner, bonasera, helsingborg
Och den sista rätten var röd- och gulbetor med kål och så den där såsen till som jag har glömt var det var för sort. Alltihop var i alla fall grymt gott! Och servicen utmärkt. Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Bonasera.
saturday, birthday dinner, bonasera, helsingborg
Mama och jag gillar efterrätter så vi delade på en tillsammans, trots att vi båda var väldigt mätta. Valet föll på den här chokladmoussen med hallonkräm, hallon och kolasås, hallon och vaniljglass. Den var grymt god och att dela på en var perfekt! Livet är fasen för kort för att äta äcklig mat, särskilt när en fyller år. Jag är mycket tacksam för mitt födelsedagsfirande i år <3

Annonser
Det här inlägget postades i äta bör man annars dör man, påhitt, vinter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s