boktips: män visar kuken för mig och kulör: en bok om vad färg gör

Idag blir det boktips på bloggen!
män visar kuken för mig av caroline hainer
Först ut är Män visar kuken för mig av Caroline Hainer.

I den här boken grottar Hainer ner sig i fenomenet dickpics. Eller, fenomenet är fel ord, för dickpics verkar ha funnits nästan lika länge som mänskligheten, eller i alla fall som patriarkatet. Hainer belyser dickpics ur en rad olika perspektiv (historiskt, konstnärligt, kommunikativt, symboliskt osv.) och jag följer intresserat med. För intressant är det. Hainers fokus ligger inte bara på det manliga könsorganet utan lika mycket på mannens relation till sin snopp och framförallt, hur det skiljer sig från kvinnans relation till sin snippa, ordet som ni kanske minns, inte ”fanns” förrän på 00-talet (och det om något säger mycket om vilka skillnader det finns mellan kvinnor och män och deras förhållande till sina könsorgan). Och så handlar det så klart om makt och än en gång blir det skriande tydligt att vi är ganska långt ifrån ett jämställt samhälle. För lite mer allmänbildning och problematiserande, läs den här!

En annan sak som jag tycker är kul är att bokens titel bara måste anspela på Rebecca Solnits essäsamling Män förklarar saker för mig. Jag har tidigare skrivit om den i det här inlägget. Det är också en läsvärd bok!
kulör: en bok om vad färg gör av lotta kühlhorn
Sist ut är en mer lättsam bok. Jag har beundrat Lotta Kühlhorn på avstånd längre än vad jag kan minnas. Det tog extra fart när hon släppte sin förra bok Rapport! En bok om att göra mönster som jag verkligen älskar. Så när jag förra året fick nys om att det var en ny bok på gång och att den skulle handla om färg blev jag överlycklig. Den lyckan trumfades bara när jag på julafton öppnade paketet med Kulör: En bok om vad färg gör i.

Och sen har jag läst den. Långsamt. För jag ville inte att den skulle ta slut! Kühlhorn tar läsaren med på en resa genom hennes förhållande till färg och sedan genom hela paletten, färg för färg. Det är fascinerande att läsa om de olika kulörerna och hur de setts på historiskt och hur de ses på idag. Kühlhorn berättar hur hon använder färg i sitt arbete och beskriver hur hon gått till väga i några fall, till exempel när hon gör bokomslag (vilket hon är fenomenal på!) Det här är en riktig pärla till bok!

Klart slut på tips för den här gången!


Fler boktips finns som vanligt i min kategori böcker.
Jag har förresten skaffat mig ett konto på Goodreads, så nu kan ni följa mig där, om ni vill. Alla böcker jag läser blir det nämligen inget blogginlägg om.

Detta inlägg publicerades i böcker, vinter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s