boktips: simon vs. the homo sapiens agenda av becky albertalli

Sommartider är lästider, och sommarlov har alltid varit mina läslov, även om bokhandlarna de senaste åren försökt göra höstlovet till ett läslov. En i och för sig god föresats, men för mig blir det ändå bara en lite blekare kopia av det starkare originalet. Så eftersom sommaren är läsandets tid anser jag att den också passar utmärkt för boktips (fast boktips blir aldrig omoderna, förresten). Och här kommer ett!
simon vs. the homo sapiens agenda by becky albertalli
Simon vs. the Homo Sapiens Agenda handlar om Simon. Han är en charmig och blyg tonåring, lite gänglig så där, som vi möter när han går näst sista året i high school. Och han har en stor hemlighet, han är nämligen gay.
simon vs. the homo sapiens agenda by becky albertalli
Sedan några månader tillbaka har han, via skolans skvallerblogg, en tumblr som heter Creeksecrets, börjat mejlväxla med en person på skolan som också är gay. De vet inte vem den andra är, och de är båda ibland ganska noga med att inte låta den andra kunna räkna ut det. Men Simon är en jäkligt nyfiken person och vill nog innerst inne veta, för han drömmer om att kunna visa sin kärlek.

Däremot vill han göra det på sina egna villkor. En dag glömmer han logga ut från det speciella mejlkontot han skapat, för att kunna skriva till Blue, och blir sedan konfronterad av en annan klasskompis, Martin, som utpressar honom. Martin vill ha Simons hjälp, annars kommer han berätta för hela skolan att han är gay. Och för en tonåring är det här något av det värsta som kan hända, särskilt eftersom Simon inte vill att Martin ska hänga ut Blue.
simon vs. the homo sapiens agenda by becky albertalli
Den här boken är en perfekt amerikansk ung vuxen roman. Författaren har lyckats fånga Simons finurligheter och honom och hans kompisgäng och hur knepiga relationerna mellan dem är ibland. Jag flöt genom berättelsen på ett mycket behagligt vis. En grej jag gillar är att Simon funderar mycket kring att en person som gillar personer av samma kön, som alltså är homosexuell eller lesbisk, måste komma ut. Varför det? Personer som gillar personer av motsatt kön behöver ju inte göra det?

Sammanfattningsvis är det här en mycket gullig historia. Så gullig att den har blivit film. Då är den, antagligen för att titeln anses för lång, omdöpt till Love, Simon. Jag har inte sett filmen, men gissar att den nog är bra förströelse. Som vanligt är jag dock tvärsäker på att boken är bättre. Och boken kan du till exempel läsa samtidigt som du äter frukost på balkongen.
saturday, breakfast, balcony, helsingborg
Johanna Lindbäck på Bokhora har också skrivit en rad om den här pärlan till bok. Kolla här.

Det finns också en fristående uppföljare som handlar om Leah, en av kompisarna från Simons gäng. Den heter Leah on the off beat och var bra, men inte lika bra som den här. Jag blev också ett litet uns besviken på den boken eftersom Leah är en av mina favvokaraktärer i den här berättelsen.

Detta inlägg publicerades i böcker, våren. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s