bokbönorna läser ett jävla solsken av fatima bremmer

I torsdags var det dax för bokklubb! Och som jag hade längtat. Den här vårsommaren, eller försommaren, kanske det heter? innebar att vi kunde sitta ute. I skuggan! Utan att frysa! Eller ja, på slutet blev det lite kyligt på grund av vinden. Men. Det var lite skönt faktiskt.
thursday, bookclub at my place, öresundsparken, helsingborg
Nåja! Till den här gången hade vi läst förra årets Augustpristagare i fackboksklassen: Ett jävla solsken: en biografi om Ester Blenda Nordström av Fatima Bremmer.

Den handlar om Sveriges, och antagligen en av världens, första undersökande reportrar Ester Blenda Nordström. Hon wallraffade långt innan Günther på 1960-talet gjorde samma sak. Nordström föddes 1891 och hennes första undersökande reportage, som också gavs ut som bok, heter En piga bland pigor och publicerades 1914. I den tar hon tjänst som piga på en bondgård med avsikten att skriva om pigornas arbetsförhållanden. Den får stor uppmärksamhet och väcker stort rabalder.

Efter det fortsätter hon med sina på den tiden speciella undersökande metoder och skriver både artiklar och böcker om de äventyr hon ger sig ut på. Bremmer guidar med ödmjuk blick läsaren genom Ester Blendas resor som tar henne till samerna i Norrland, till ryggen på en mula i Anderna, till Amerika som emigrant och till Sibiren genom ett äktenskap. Betänk också att hon gör allt detta mellan 1910 och 1935. Men plötsligt försvinner hon från den skrivande världen. Vad var det som hände? Och hur gick det med Ester Blenda, denna människa som sen barnsben beskrivits som ett jävla solsken?
thursday, bookclub at my place, öresundsparken, helsingborg
Jag älskar den här boken. Bremmer gör ett fantastiskt fint jobb när hon balanserar mellan fakta och fiktion. Jag upplever att hon verkligen har hittat Ester Blendas röst och att hon berättar hennes historia med öm hand.

I bokklubben hade vi lite mer delade åsikter. Ida, som också gillade den, sa att hon blev så sugen på att ge sig ut på äventyr när hon läste. En annan av oss hade längtat efter att läsa boken så fort hon lade den ifrån sig. De av oss som hade invändningar tyckte att författaren hade kunnat göra ett bättre jobb med att berätta historien. Att stoffet som är Ester Blendas liv kunde återgivits på ett roligare sätt. En av oss väckte frågan om vad den där familjen som Ester tog tjänst som piga hos egentligen tyckte om det. Även om hon inte hängde ut dem, kom det fram vilka de var, och delar av familjen blev allt annat än glada över det. Min bokklubbskollega funderade på hur det kändes för dem, om det var rätt av Ester att utsätta dem för det. Jag tycker det är en väldigt intressant fråga.

Jag gav boken ★★★★★ (5 av 5)
Och snittbetyget för Bokbönorna blev ★★★★☆ (4 av 5)


Du kan läsa om vår förra bokklubbsträff här.
Till nästa gång ska vi läsa boken som Flora tipsar om i sitt blogginlägg här.

Detta inlägg publicerades i böcker, påhitt, våren. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till bokbönorna läser ett jävla solsken av fatima bremmer

  1. Ulrika skriver:

    oh, vad sugen jag blir på att läsa! också ur ett skrivtekniskt perspektiv, blir intressant att se hur författaren förvaltat sitt stoff!

    • Malin skriver:

      jag tycker verkligen du ska läsa den. det är verkligen intressant just hur hon tar hand om faktan och balanserar den med fiktionen!

  2. Pingback: fyra majdagar i berlin |

  3. Pingback: bokklubben läser bara ha roligt av maria maunsbach |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s